ПланетУМ- морският свят е пълен с истории за откриване.

В търсене на приключения през летните дни на двама малчугани на 3г и 8г, които през 5 минути споделят ‚,,Скучно ми е“ открихме съвременния музей „ПланетУм“.  Всъщност той не е музей, а научен център / по надолу ще разберете защо/. Ситуиран е на Морската гара, пристанище гр. Бургас и гарантира приключения не само за малки, но и за големите изследователи. 

В него ще откриете увлекателни изследвания в областта на морската наука и изненадващи подробности за това, което се случва в морето. Разделен е на три зони – „Иновации“, „Енергия“ и „Откривателство“,  в които инженерните и природни науки стават по-привлекателни и разбираеми. Заемат се с мисията да обяснят физика, химия и околна среда по забавен начин за децата.

Има над 20 инсталации и там може да играете на воля и с всичко 😊 Затова не е музей, а научен център. Знаете, че игрите са важни, защото позволяват на децата да участват в нови светове. Това, което ме впечатли са иновациите за игра. Организират детски работилници, по система STEM / нов подход на обучение/, което насърчава децата от най- малка възраст да развият своите умения и да ги приложат в реална среда. Супер креативни и иновативни.

В научния център ще откриете и зона за активна игра за най- малките посетители до 4г.  тя определено стана любима на 3 годишния ми син. И колите с квадратни гуми 😊 А на баткото инсталацията, която чрез вода може да създадеш електричество.

Морският свят е пълен с истории за откриване.

Предстои да се изгради Планетариум, който ще има 3D прожекции на полусферичен екран, на тема Астрономия. Надявам се следващото лято да посетим и него.

Трябва да знаете също, че маските са задължителни за всички гости и че всеки ден има дезинфекция, в часовете между 13:00-14:00ч. Трябва да напуснете, но след това може да посетите със същият билет. Самият център не е много голям, но си отделете минимум два часа за игра.

Мястото отвън също е чудесно за разходка и за наблюдаване на големите кораби на пристанището. Наблизо е и морската градина гр. Бургас.

Като цяло с този блог- пост искам да апелирам докато сте на морска почивка да не водите децата по сергии, а ги заведете на музей!

Цените за вход и актуално работно време за всеки сезон ще откриете тук:

www. planetum.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *