Легенда за коледния чорап

Историята разказва, че отдавна, много отдавна се намирало селце на име Патара/ днешна Турция/. Там живеел мъж със своите три дъщери. Според хората в странноприемница той се казвал Сим. Грижел се за трите си дъщери и ръководел семейството си. Сим бил моряк и дълги години търгувал на корабите си. Бил благороден мъж, но неочаквана смърт на жена му го сломила. Неговите дъщери искали да се омъжат, но затова трябвало бащата на булката да осигури зестра за всяка една от тях. За съжаление, на морякът не му били останали никакви златни монети. Въпреки че дъщерите му разбираха и не се оплакваха на баща си, Свети Никола можеше да различи по тъгата в очите им, че те бяха ужасно нещастни.

Никола е християнски свещеник и използва цялото си богатство, за да помага на бедните, нуждаещите се, болните и страдащите. Никола става известен в цялата страна със своята доброта и щедрост.

Веднага, когато чул историята на бедният Сим му хрумнало да му даде 12 златни монети, по 4 за всяка дъщеря. Но не искал да го обиди, затова решил тайно да ги остави в неговата къща. Когато се стъмнило той се покатерил по една висока стълба и погледнал през най- близкият прозорец на къщата на Сим. Било тихо и не долавял никакви звуци. Видял запалена камина и три груби вълнени чорапи. Успял бързо да пъхне монетите в тях и да се измъкне, без никой да го види.

На следващата сутрин трите сестри намерили златните монети вътре в чорапите.

Целият град Патара говорел за стария Сим и чудодейната зестра, която получил. Още на следващата седмица се състояли три сватби и всички от селцето били поканени. А свети Никола гледал церемониите и се усмихвал и преливал от гордост. Няма по хубаво нещо от това да подаряваш подаръци!

Оттогава децата висят коледни чорапи, очаквайки с нетърпение подаръци от Дядо Коледа. Първоначално те просто използвали един от ежедневните си чорапи, но с течение на времето за тази цел били създадени специални коледни чорапи. Днес хората закичат чорапи с голямо разнообразие от стилове и размери за всеки член от семейството, дори и за домашните любимци.

Но какъвто и чорап да изберете превърнете го във вълнуваща церемония за малчуганите на Бъдни вечер.

В началото на 1800 -те години първото споменаване на коледни чорапи, окачени в близост до комин, се случва през популярното стихотворение „Посещение от Св. Ник“, което съдържа известния ред … „Чорапите бяха окачени до комина с грижа с надеждата скоро Свети Никола да бъде там “

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *